Menü Bezárás

Emlékezés a kommunista diktatúra áldozataira

Szolyva, 2021.november 20.
A Szolyvai Emlékparkban ökumenikus istentisztelettel, koszorúzással emlékeztek a kommunista diktatúra áldozataira. Az Emlékparkbizottság tagjai, a történelmi egyházak és a magyar társadalmi szervezetek képviselői lerótták tiszteletüket az 1944 őszén ártatlanul elhurcolt és meggyilkoltak, valamint a világháborúkban elesettek emléke előtt. A lélekharang megkondulása után dr. Tóth Mihály, a Szolyvai Emlékparkbizottság elnöke megnyitójában beszámolt a testület ez évi tevékenységéről. A Kárpátaljai Szövetség támogatásával elkészült a park térfigyelő kamerarendszere, továbbá Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériumának támogatásával sikerült helyreállítani a korábban három alkalommal is megrongált, Kárpátalja 1944 utáni tragédiáját bemutató szabadtéri kiállítást. Kiemelte: a kommunista diktatúra áldozatainak emléknapján a munkácsi várban felavatták a totalitárius kommunista elnyomó rendszer kárpátaljai tevékenységét dokumentáló állandó kiállítást. Az Emlékparkbizottság elnöke felháborítónak tartotta, hogy Tilki Attila magyar parlamenti képviselőt, az Emlékparkbizottság tiszteletbeli tagját az ukrán hatóságok kitiltották Ukrajnából.

A Himnuszok elhangzását követően Fuchs Andrea köszöntötte a díszvendégeket és a megemlékezés résztvevőit. Majd Pogány István munkácsi római katolikus plébános, püspöki helynök, Dávid Árpád, a Gecsei Református Egyházközség lelkipásztora Pocsai Vince református tiszteletes társaságában, valamint Szkoropádszky Péter palágykomoróci görögkatolikus parochus celebrált misét.
Beszédet mondott Íjgyártó István, Magyarország rendkívüli és meghatalmazott kijevi nagykövete. – Emlékeznünk kell arra az időszakra, amikor egy közösség felszámolásának a terve politikai, hatalmi szándékkal egyesült. Ma kivégzéstől nem kell tartania egyetlen magyarnak sem, azonban egy közösséget meg lehet semmisíteni úgy is, hogy korlátozzák nyelvhasználatát, megakadályozzák oktatását, intézményeiket veszélyeztetik, vezetőit zaklatják és elüldözik. Nem szabad hagynunk, hogy ezek az idők visszatérjenek ide, Kárpátaljára – jelentette ki a diplomata.

Köszöntötte a megemlékezőket Jevhen Tiscsuk, a Kárpátaljai Megyei Állami Közigazgatás művelődési, nemzetiségi és vallásügyi főosztályának vezetője, prof. dr. Csernicskó István nyelvész, a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola rektora. Az utóbbi szónok szerint: -1944 ősze közös történelmi tragédia valamennyi kárpátaljai magyar számára. Olyan emlék, amely összeköt bennünket, ezért fontos, hogy ma itt legyünk, és tisztelegjünk az áldozatok emléke előtt.

A felszólalások után a Tiszabökényi Csillag Kórus lágerdalokat adott elő. Zárszót mondott dr. Dupka György, a Szolyvai Emlékpark felelős titkára, aki beszédében felelevenítette: az eddigi kutatások szerint több mint egymillió magyar ember került a történelmi Magyarországról a Szovjetunió Gulag-rendszerébe, közöttük sok egyházi vezető is. A görögkatolikus egyház 129 papját ítélték rabságra, továbbá 24 református lelkészt és 19 római katolikus papot hurcoltak el.

– Célunk, hogy a következő nemzedék szívén viselje és megőrizze azoknak az embereknek az emlékét, akik kiálltak családjukért, nemzetükért, vallásukért – szögezte le a Gulag-kutató. Végezetül a jelenlévők koszorúzással és néma főhajtással emlékeztek a mártírokra, az ártatlanul meggyilkoltakra.

Az említett felszólalókon kívül a rendezvényt megtisztelte mások mellett Vida László, az Ungvári Főkonzulátus első beosztott konzulja, Petruska István, a megyei közigazgatási hivatal elnökhelyettese, Lyah Sándor, a Kárpátaljai Megyei Állami Közigazgatás művelődési, nemzetiségi és vallásügyi főosztályának helyettes vezetője, dr. Zubánics László, az UMDSZ elnöke dr. Orosz Ildikó, a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola elnöke, Babják Zoltán, a Beregszászi Kistérség polgármestere, a KHÖT elnöke, Tóth Miklós, Bíró Tibor járási, városi képviselők, Molnár László, a KMKSZ kulturális titkára, Sin József, a KMKSZ beregszászi járási szervezetének elnöke, Szabó Árpád, Beregszászi Bethlen Gábor Magyar Gimnázium igazgatója, Sepa János, a Beregvidéki Múzeum igazgatója.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük